Mikulás info

Minden, ami Mikulás: Mikulás segítői, Mikulás mesék, a Mikulás története és még sok más érdekesség, olvasnivaló!

A Mikulás rénszarvasai, akik a szánt húzzák

Szerző: | szept 7, 2019 | Mikulás segítői | 0 hozzászólás

Kik a Mikulás rénszarvasai? Hányan vannak és hogy hívják őket? Mert bizony minden rénszarvasnak van neve. Nemhogy csak neve, de mindegyiknek külön személyisége, sőt extra képessége is van, amiket mindjárt megismerhetünk. Lássuk hát a medvét (rénszarvast)! 🙂

Mikulás rénszarvasai

Hol hallunk először a Mikulás rénszarvasairól?

Honnan ered a kép, mi szerint a Mikulás szánját rénszarvasok húzzák? Nem is olyan egyértelmű ez, hiszen például Svédországban a mai napig kecskék húzzák a Mikulás (Jultomten) szánját.

A legelső említést egy 1821-es gyermekvers teszi arról, hogy a Mikulás szánját rénszarvasok húzzák. Egészen pontosan csak egy rénszarvas, hiszen a vers csak egy rénszarvasról tesz említést.

Aztán, egy néhány évvel későbbi, 1823-es gyermekversben már 8 rénszarvasról van szó. Sőt, ebben a versben már név szerint is megismerhetjük a rénszarvasokat.

Hány rénszarvas húzza a Mikulás szánját, kik a Mikulás rénszarvasai?

Az 1823-as gyermekversben már tehát 8 rénszarvasról van szó. Név szerint: Üstökös, Íjas, Csillag, Táncos, Pompás, Villám, Táltos, Ágas. (Rudolfról lesz szó később – ő eredetileg nem tartozott a Mikulás rénszarvasai közé.)

Nézzük meg őket egyesével!

Táltos: Táltos a leggyorsabb rénszarvas. Sebessége mindenkit ámulatba ejt, rendre megnyeri a házi versenyeket. Különleges képessége, hogy tud varrni!

Táncos: Táncos rendkívül extrovertált, élénk személyiséggel rendelkezik. Ha éppen nem a Télapónak segít a szánhúzásban, akkor szinte mindig tánccal múlatja az időt. Van egy ismertetőjegye: sosem indul útnak egy kis csengő nélkül, amit a nyakába helyez (így diktálva a ritmust a többieknek).

Pompás: akinek mindig pompásan kell mutatni! Ismertetőjegye egy tükör, amit mindig magánál hord – hiszen sosem lehet tudni, hogy éppen kivel fognak aznap összefutni. Ő a legjobb lelkű rénszarvas, aki mindig odafigyel a többiekre. Gyakran fordul meg az elfek körében is, ahol hálásak a segítségért.

Csillag: Csillag a legviccesebb rénszarvas mind közül. Számos bűvésztrükköt tud, amivel gyakran szórakoztatja a csapatot. Gyengéje a csokoládé, sosem tud nemet mondani a Mikulás puttonyában rejlő édességeknek.

Üstökös: aki a nagy játékos a csapatban. Nagyon szereti a labdajátékokat, amiért a gyerekek csodálják – ez pedig nagyon tetszik a Mikulásnak. A nagy nap előtt a Télapó és Üstökös körbenéznek a világban, hogy ellenőrizzék, jók voltak-e a gyerekek. A mende-monda szerint ha a gyerekek meglátják Üstököst az égen, az inspirálólag hat rájuk és jó viselkedésre sarkallja a piciket.

Íjas: Íjas a szeretet megtestesítője. Könnyen felismerhető a piros gyeplőjéről, melyet zöld szivecskék díszítenek. Ő felelős azért, hogy az ünnepek alatt a családtagok öleléssel, puszikkal fejezzék ki egymás felé szeretetüket – az ajándékok mellett nem megfeledkevze az ünnep lényegéről, a szeretetről.

Ágas: Ágast azonnal megismerni, amint megszólal. Bariton orgánuma összetéveszthetetlen, gyakran szórakoztatja a csapatot karácsonyi dalokkal. Kedvence a „Santa Claus is coming to town” (Télapó érkezik a városba). Gyakran tölti szabadidejét Villámmal, akivel kórusban énekelnek.

Villám: Villám gyors (naná!), játékos és azonnal ott terem, amint a Mikulásnak szüksége van egy kis segítségre. Nevét különleges képességéről kapta: mikor a Télapó gyorsabb tempóra inti rénszarvasait, Villám képes a többieket „felvillanyozni”, akik így gyorsabban húzzák a szánt.

Rudolf – a Mikulás kilencedik rénszarvasa

No de hol marad Rudolf? – kérdezhetnénk. Hiszen ő talán a Mikulás meghíresebb rénszarvasa.

Rudolf eredetileg nem tartozott a szánhúzók közé. Piros orra miatt kiközösítették, így szomorúan búslakodott otthon, míg a többiek segítették a Mikulást.

Egyszer azonban (Robert L. May története alapján), hatalmas köd támadt, és a Mikulás rénszarvasai nem találták az utat a gyerekekhez, hogy elvigyék az ajándékokat.

Ekkor a Télapónak eszébe jutott Rudolf – hiszen piros orrával navigálhatja a többieket és eljuthatnak minden gyermekhez az ajándékokkal. Rudolf örömmel fogadta el a felkérést és a kihívást – majd az ajándékok kiosztása után hősként tért haza.

Rudolf, a Mikulás kilencedik rénszarvasa