Mikulás info & webshop

Minden, ami Mikulás: ajándékok, ajándékkísérők, matricák, képeslapok, csizmák, kifestők és sok-sok olvasnivaló!

Ki az igazi Mikulás? Szent Miklós? Joulupukki?

Kicsoda is az igazi Mikulás? Szent Miklós? Vagy Joulupukki? Van egyáltalán olyan, hogy “igazi”? Utánajártunk a dolognak, megnéztük, honnan ered a Mikulás története, legendája, mióta ünnepeljük, és melyik lehet az igazi. Mutatjuk, mire jutottunk!

igazi Mikulás

A legelső Mikulás

A legrégebbi – és egyedüli, aki nem csak legenda, de valóban létező személy is volt –  Mikulás maga Szent Miklós, a 3-4. századból. A keresztény kultúrában az ő alakja testesíti meg azt, akit ma “Mikulásként” ismerünk és emlegetünk.

Ő volt a legelső Mikulás, tehát gyakorlatilag ő az igazi Mikulás.

Szent Miklós életében segítette a jólelkű szegényeket. Az éj leple alatt aranyat vitt azokhoz a házakhoz, ahol jólelkű, ám de szegény családok, gyerekek éltek.

Halála után a gyerekek, házasulni vágyó nők, hajósok, kereskedők, zarándokok védőszentjévé vált. Halála napja (december 6.) ünnepnap lett. 

Az igazi Mikulás alakja – honnan ered a nagy has, fehér szakáll, piros ruha?

Sok vizuális elem, amit ma a Mikulással azonosítunk a 19. századi New Yorkból ered. Egy 1821-es gyeremekkönyvben Santa Claust egy idős emberként írták le, aki egy rénszarvasok által húzott szánon közlekedik.

1863-ban egy amerikai karikaturista-grafikus, Thomas Nast, egy magazin felkérésére megalkotott egy Mikulás-illusztrációt. Gyakorlatilag ez tekinthető a mai Mikulás-ábrázolások alapjának.

Nast 30 év alatt tökéletesítette rajzát (például kabátjának színét az eredeti barnáról idő közben pirosra változtatta – ez az oka annak, hogy miért piros a Mikulás kabátja, amiről mi is írtunk már itt).

Thomas Nast Mikulás-alakja 1881-ből

Az igazi Mikulás a lappföldi Mikulás?

Szent Miklós évszázadokkal korábban elhunyt, és bár legendája, legendás alakja a mai napig él, mégsem kézzel fogható. A mai korban egyetlen Mikulás van, akit “az igazi” jelzővel illethetünk, aki él és virul. Ő pedig Joulupukki, a lappföldi Mikulás.

De hogy kerül a Mikulás Lappföldre?

Mivel a leírások, rajzok alapján a Mikulás hideg helyen él, ahol van hó, ahol látszik a sarki fény és ahol élnek rénszarvasok, így lakhelyét illetően csak néhány eshetőség jöhetett szóba.

A legenda szerint a Mikulás az Északi-sarkon él. Pontos lakhelyét senki sem ismeri, de a “Mikulás-birodalom” központja Lappföldön (Finnország legészakibb részén) alakult ki, méghozzá Rovaniemiben.

Joulupukki – akire tehát Szent Miklós mai megtestesítőjeként gondolhatunk – az igazi Mikulás. Ha kíváncsi vagyunk arra, hogy alakult ki a Mikulás-alakok (így Joulupukki) alakja, története, akkor olvassuk el a Mikulás történetéről szóló cikket itt.