Mikulás info

Minden, ami Mikulás: Mikulás segítői, Mikulás mesék, a Mikulás története és még sok más érdekesség, olvasnivaló!

Miért piros a Mikulás ruhája?

Vajon miért piros a Mikulás ruhája? Ha szülők vagyunk, vagy gyerekek közelében mozgunk, akkor egészen biztos megkaptuk már ezt a kérdést a lurkókról. Elgondolkodtunk már a kérdésen? A válasz meglehetősen egyszerű – valójában nem áll mögötte semmilyen misztikus történet vagy legenda.

miért piros a Mikulás ruhája

Mikulás alakja – mikor és miért lett olyan, amilyennek ma ismerjük?

Nagy has, hosszú fehér szakáll, esetleg pásztorbot – na és persze az elmaradhatatlan piros ruha! Mikor és miért alakult ki ez a kép a Mikulásról?

A történet az 1800-as évek Amerikájára nyúlik vissza. 1821-ben ugyanis megjelent egy 5-12 éves gyermekeknek szóló könyvecske, amiben szó van a Mikulásról is.

A könyv a Mikulást (azaz Santa Claust, ahogyan ott nevezik őt) egy idős embernek írja le, akinek a szánját rénszarvasok húzzák.

Ez volt a kiindulópont. Aztán 1863-ban, szintén Amerikában egy Thomas Nast nevű karikaturista grafikus készített egy rajzot Santa Clausról az egyik újságnak. Gyakorlatilag ő alkotta meg a Mikulás ma ismert formáját, megjelenését.

Thomas Nast Mikulás-alakja 1881-ből

Miért piros a Mikulás ruhája?

Nast aztán közel 30 évig tökéletesítette az általa megrajzolt Mikulást. És itt érkezik meg a válasz a címben feltett kérdésre: ruháját az eredetileg elképzelt barnáról pirosra változtatta.

Volt egy kósza elképzelés (pletyka) arról, hogy a Coca-Cola reklámjai miatt lett piros a Mikulás öltözete. (Hiszen ez illett az üdítőital-gyártó márkájához, arculatához.)

Ez a felvetés azonban tévesnek bizonyul, hiszen Nast már sokkal korábban megalkotta a maga piros kabátos Mikulását.

A Coca-Colának csak ihletet adhatott a fehér szakáll-piros kabát kombináció, így előszeretettel tűnt fel a reklámjaikban.