Mikulás info

Minden, ami Mikulás: Mikulás segítői, Mikulás mesék, a Mikulás története és még sok más érdekesség, olvasnivaló!

Mikor van Mikulás ünnepe?

Mikor van Mikulás ünnepe Magyarországon? És mikor ünnepelik a Mikulást külföldön? Nem mindenhol ugyanaz a dátum ugyanis, amikor a Mikulás érkezik a gyerekekhez. Az eltéréseknek legfőképpen történelmi, történeti okai vannak, amiről írtunk is már korábban a Mikulás történetéről szóló cikkben itt. De most lássuk a pontos dátumot!

mikor van Mikulás

A Mikulás ünnepe

A világban nem egyformán és nem is egy időben ünneplik a Mikulást. A Mikulás szokások is eltérőek, egyes országokban süteménnyel várják érkeztét, míg máshol fényesre pucolt csizmákat helyeznek az ablakba, így várják jövetelét. Ebben a cikkben csokorba gyűjtöttük a hazai és még néhány más ország Mikulás szokásait!

Mikor van a Mikulás ünnepe Magyarországon?

Idehaza Szent Miklóst értjük és ünnepeljük “Mikulás” alatt. Ünnepnapja december 6., Miklós neve napja. Legyen az hétköznap vagy hétvége, a dátum biztos.

Ami a magyarországi Mikulás szokásokat illeti, a legelterjedtebb a Mikulásvárás. Ennek keretében a gyerekek az ablakba helyezik (az olykor szülői segítséggel) fényesre pucolt a kiscsizmájukat. Mindezt december 5-én délután-este teszik meg.

Reményeik szerint a Mikulás ellátogat hozzájuk, és ajándékokkal tölti meg a kiscipőt. Ezt azonban feltételekhez köti Szent Miklós: a legenda szerint csak a jó gyerekek kaphatnak ajándékot.

Akik kevésbé voltak jók, azoknak a krampusz hoz virgácsot. Sok helyen már december 5-én, az esti órákban megérkezik a Mikulás, máshol csak másnap, december 6. reggelén tölti meg a kifényesített kiscsizmákat.