Mikulás info

Minden, ami Mikulás: Mikulás segítői, Mikulás mesék, a Mikulás története és még sok más érdekesség, olvasnivaló!

Joulupukki hány éves? A lappföldi Mikulás nyomában

Joulupukki hány éves? Így hangzik a kérdés, amit gyakran feltesznek a gyerekek, és mindenki, aki szeretné tudni, hogy hány éves az „igazi” Mikulás. Joulupukki, a lappföldi Mikulás nem fiatal, ez egészen biztos. Nagy hasával, hosszú, ősz szakállával egy idős úr benyomását kelti. Viszont minden évben több millió gyerekhez látogat el, akkor mégsem lehet annyira öreg! Akkor hogy is van ez! Lássuk, hogy Joulupukki hány éves!

Joulupukki hány éves

Joulupukki hány éves? Tudjuk ezt pontosan?

Joulupukki, azaz a finn, lappföldi Mikulás, akit gyakran ruháznak föl „az igazi” Mikulás jelzővel is. Arról már írtunk korábban, hogy hol lakik a Mikulás, merre lehet őt megtalálni, hova lehet neki írni.

Viszont az, hogy Joulupukki hány éves is, az egy nagyon jó kérdés! Sok információval nem rendelkezünk a választ illetően, de azért kutakodtunk egy kicsit…

Egy interjúban kérdezték meg tőle magától, hogy hány éves. A válasz pont olyan, mnit amit „az igazi” Mikulás adhat egy ilyen kérdésre: „Egyszer a karosszékemben ülve elkezdtem megszámolni, hány éves is vagyok. 364-ig jutottam, ha jól emlékszem. Aztán elaludtam…”

Azt, hogy a Mikulás hány éves – nehéz megmondani, hiszen még ő maga sem tudja pontosan… Annyi tűnik biztosnak, hogy 364 évnél idősebb. De, hogy pontosan mennyivel lehet idősebb ennél, azt senki sem tudhatja (talán még ő maga sem!)

És Szent Miklós hány éves lenne most?

Ha hiszünk a legendákban, akkor elhihetjük, hogy nem csak „az igazi” Mikulás, de keresztény területeken Szent Miklós is járja a világot december 6-án.

Hiszen a keresztény világban a Mikulás alatt többnyire Szent Miklóst és az ő legendáját értjük. Szent Miklós 245 körül születhetett, a pontos dátumot sajnos nem ismerjük. Születési helye pedig Patara (Kis-Ázsia).

Halálát 343. december 6-ára teszik – innen ered ünnepnapja a keresztény kultúrkörben. (Magyarországon is december 6-án ünnepeljük a Miklós névnapot.)

Tehát a címben feltett kérdésünkre a válasz – amennyiben Szent Miklóst értjük Mikulás alatt – az lehet, hogy a szent 98 éves korában hunyt el. (Megközelítőleg.) Szép kort ért meg! Legendája pedig már kb. 1700 éves!