Mikulás info

Minden, ami Mikulás: Mikulás segítői, Mikulás mesék, a Mikulás története és még sok más érdekesség, olvasnivaló!

A Mikulás hány éves? Lássuk, mit tudunk a Mikulás(ok) koráról!

A Mikulás hány éves kérdés megválaszolása előtt egy dolgot mindenképp tisztázni kell. Mégpeig azt, hogy pontosan melyik Mikulásra is gondolunk a kérdés feltételekor? Melyik mikulás korára vagyunk kíváncsiak? Ugyanis nem sak egy létezik/létezett belőle… Szent Miklósra gonolunk? Vagy a télapóra? Esetleg Joulupukkira, aki Lappföldön él? Lássuk, hogy mit tudunk a korukról!

a Mikulás hány éves

A Mikulás hány éves – ha a Mikulás alatt Szent Miklóst értjük?

Keresztény területeken a Mikulás alatt többnyire Szent Miklóst és az ő legendáját értjük. Szent Miklós 245 körül születhetett, a pontos dátumot sajnos nem ismerjük. Születési helye pedig Patara (Kis-Ázsia).

Halálát 343. december 6-ára teszik – innen ered ünnepnapja a keresztény kultúrkörben. (Magyarországon is december 6-án ünnepeljük a Miklós névnapot.)

Tehát a címben feltett kérdésünkre a válasz – amennyiben Szent Miklóst értjük Mikulás alatt – az lehet, hogy a szent 98 éves korában hunyt el. (Megközelítőleg.) Szép kort ért meg! Legendája pedig már kb. 1700 éves!

És Joulupukki Mikulás?

Joulupukki, azaz a finn, lappföldi Mikulás, akit gyakran emlegetnek „az igazi” Mikulás jelzővel is. Hogy hány éves is ő, az egy nagyon jó kérdés! Sok információval nem rendelkezünk a választ illetően, de azért kutakodtunk egy kicsit…

Egy interjúban kérdezték meg tőle magától, hogy hány éves. A válasz pont olyan, mnit amit „az igazi” Mikulás adhat egy ilyen kérdésre: „Egyszer a karosszékemben ülve elkezdtem megszámolni, hány éves is vagyok. 364-ig jutottam, ha jól emlékszem. Aztán elaludtam…”

Azt, hogy a Mikulás hány éves – nehéz megmondani, hiszen még ő maga sem tudja pontosan… Annyi tűnik biztosnak, hogy 364 évnél idősebb. De, hogy pontosan mennyivel lehet idősebb ennél, azt senki sem tudhatja (talán még ő maga sem!)