Mikulás info

Minden, ami Mikulás: Mikulás segítői, Mikulás mesék, a Mikulás története és még sok más érdekesség, olvasnivaló!

Kicsoda Joulupukki, a lappföldi Mikulás?

Kicsoda Joulupukki, a lappföldi Mikulás? Miért pont Lappföldön van a székhelye, hány éves, miért piros a kabátja, kik az ő segítői és mi az ő története? A cikkből kiderül minden Joulupukkiról!

Joulupukki

Joulupukki lenne az igazi Mikulás?

Gyakran illetik őt akövetkező jelzőkkel: az igazi Mikulás, a lappföldi Mikulás, a finn MIkulás. Tényleg ő lenne az igazi Mikulás? Nos, ha szigorúan vesszük, akkor az igazi Mikulás csakis Szent Miklós lehet.

Szent Miklós azonban már évszázadokkal korábban elhunyt. Bár legendája, legendás alakja a mai napig él, mégsem kézzel fogható. A mai korban egyetlen Mikulás van, akit “az igazi” jelzővel illethetünk, aki él és virul. Ő pedig Joulupukki, a lappföldi Mikulás.

Hogy kerül a Mikulás Finnországba, Lappföldre?

Mivel a leírások, rajzok alapján a Mikulás hideg helyen él, ahol van hó, ahol látszik a sarki fény és ahol élnek rénszarvasok, így lakhelyét illetően csak néhány eshetőség jöhetett szóba.

A legenda szerint a Mikulás, Joulupukki az Északi-sarkon él. Pontos lakhelyét senki sem ismeri, de a “Mikulás-birodalom” központja Lappföldön (Finnország legészakibb részén) alakult ki, méghozzá Rovaniemiben.ámjaikban.

Hány éves Joulupukki, a lappföldi Mikulás?

Az, hogy Joulupukki hány éves, az egy nagyon jó kérdés! Sok információval nem rendelkezünk a választ illetően, de azért kutakodtunk egy kicsit…

Egy interjúban kérdezték meg tőle magától, hogy hány éves. A válasz pont olyan, mnit amit “az igazi” Mikulás adhat egy ilyen kérdésre: “Egyszer a karosszékemben ülve elkezdtem megszámolni, hány éves is vagyok. 364-ig jutottam, ha jól emlékszem. Aztán elaludtam…”

Azt, hogy a Joulupukki hány éves – nehéz megmondani, hiszen még ő maga sem tudja pontosan… Annyi tűnik biztosnak, hogy 364 évnél idősebb. De, hogy pontosan mennyivel lehet idősebb ennél, azt senki sem tudhatja (talán még ő maga sem!)

Miért piros a ruhája?

Nem, nem az üdítőitalmárka miatt! Ez egy téves elképzelés.

Az igazi ok ennél lényegesen egyszerűbb – írtunk is egy cikket, ahol bővebben olvashatsz a Mikulás ruhájáról, megjelenéséről.

A Mikulás napjainkban ismeretes megjelenése – így a piros ruha is – egy 1821-es gyermekkönyvből, illetve egy Thomas Nast nevű karikaturista-grafikustól ered. Nast 30 év alatt tökéletesítette Mikulás-alakját, az eredetileg barna kabátot ez idő alatt pirosra cserélte.

(Az üdítőitalmárkának csupán kapóra jött a piros szín a reklámokhoz.)

Thomas Nast Mikulás-alakja 1881-ből